החלטתם לפנות לטיפול, מה עכשיו? מאיפה מתחילים.
הכלל הראשון לטיפול– רצון.
ההחלטה לפנות אינה פשוטה עבור רובנו, אך החדשות הטובות הן שכדי שטיפול יהיה יעיל צריך לפני הכל לרצות.
אז מהם הסימנים שייתכן וזה הזמן עבורי לפנות לטיפול:
1. תחושה שהכל "פשוט יותר מדי" (הצפה כללית).
2. הגוף יודע- את/ה חווה סיפטומים פיזיים חוזרים ללא הסבר רפואי (למשל כאבי ראש או בטן חוזרים)
3. הרגעה חיצונית- אנחנו מוצאים עצמננו פונים לגורמים חיצוניים באופן תכוף לשם הרגעה (כמו אלכוהול, קניות, חומרים שונים)
4. עייפות- לעיתים כשיש קשיים רגשיים אנחנו הופכים עייפים יותר, יש יותר רצון להישאר במיטה ולישון, קושי לקום לבצע את מטלות היום.
5. כעס או זעם לא מידתיים- כולנו כועסים זה חלק מלהיות אנושי. אך אם הכעס אינו עובר, או אפילו מוביל לנקיטת פעולות אלימות, יש להתייחס אליו.
6. תחושת ניתוק מפעילויות אהובות- אם פתאום התחביבים האהובים עליך אינם מעניינים ואין חשק לעסוק בהם.
7. מחשבות טורדניות- זה ממש הגיוני לדאוג ואפילו להריץ מחשבות בראש, אך אם הדאגה תופסת חלק משמעותי מהיום שלך או גורם לתסמינים גופניים יש לעצור.
8. אדישות- אם יש תחושה של אובדן עניין בפעילויות יומיומיות או בעולם ובאנשים סביבך.
9. תחושת חוסר תקווה- תחושה כללית כאילו אין פתרון, אין עתיד.
10. נסיגה חברתית- אנשים רבים מרגישים טוב יותר כשיש להם גם זמן לעצמם לבד, יש אנשים שהם באופי שלהם מופנמים יותר. אך אם יש תחושה של קושי משמעותי לשהות במחיצת אחרים, חוסר רצון לאינטראקציה, זהו סימן.
11. אנשים מסביבתך מביעים את דאגתם- לעיתים התבוננות חיצונית רואה דברים שאיננו מסוגלים לראות מבפנים.
12. חווית חוויה טראומטית וקשה.
"הייתי בטיפול וזה לא עבד עבורי"
אפילו במצב טיפול אידיאלי זה יכול לקחת זמן עד שהסימפטומים משתפרים. והחוויה של הליכה לטיפול ללא שינוי יכולה להיות מתסכלת, זה עלול להיחוות כבזבוז זמן וכסף וכתוצאה מכך אנשים רבים מפסיקים ללכת. חשוב להבין כי אין גישה אוניברסלית יחידה ונכונה שעובדת עבור כולם. בנוסף, לא כל מטפל יעבוד עבור כולם. התנסות שלילית אצל מטפל אחד או סוג מסוים של טיפול יכולה להקשות על להחליט על ניסיון נוסף לטיפול. אך ברגע שמוצאים את המטפל ה"מתאים" אפשר:
1. ללמוד על עצמך.
2. להשיג את המטרות שלך.
3. לשפר את מערכות היחסים בחיינו.
4. להרגיש טוב יותר גם פיזית.
5. טיפול יכול להוביל לשיפור בכל היבט בחיינו.
"מה סוג הטיפול הנכון עבורי?"
יש עשרות סוגי טיפולים ולעיתים קשה להבין לאן לפנות. בחרתי את המוכרים ביותר:
1. טיפול פסיכואנליטי / פסיכודינמי
טיפול פסיכואנליטי הוא ככל הנראה מה שרוב האנשים מדמיינים כאשר הם מדמיינים פגישה עם מטפל. הטיפול שפותח במקור על ידי זיגמונד פרויד, עבר דרך ארוכה מימי השכיבה על הספה ודיבור על זיכרונות מודחקים. מטפלים פסיכודינמיים מתמקדים בעבר, במערכות יחסים משפחתיות, בחוויות ומערכות יחסים סמליות, כמו גם בדרכים לפתור את הקונפליקטים מהעבר, באופן שיאפשר לכם להימנע מלחיות אותם מחדש בהווה.
2. טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT)
זהו טיפול המתמקד בחשיבה שלנו המובילה להתנהגויות לא יעילות, קשיים נפשיים ורגשות שליליים.
נקודת המוצא של הגישה היא ההנחה שהמחשבות שלנו משפיעות על ההתנהגות שלנו, וכי ההתנהגות שלנו משפיעה על חיינו. לדוגמה, אישה שחוששת מנטישה על ידי בן זוג עשויה להפוך כל כך תלותית עד שבן זוגה הרומנטי מסיים את הקשר. דרך עבודה מכוונת על המחשבות ושינוי ההתנהגות התלותית, היא יכולה לקיים מערכות יחסים בריאות.
3. טיפול בקבלה ומחויבות (ACT)
בבסיס הגישה התבוננות על תכונות האופי וההתנהגויות שלך על מנת לסייע בהפחתת התנהגות נמנעת. הגישה פונה גם למחויבות שלך לבצע שינויים, ומה לעשות כשאתה לא מצליח לעמוד ביעדים שלך.
הגישה מתמקדת ב3️⃣ תחומים-
- קבלת התגובות והרגשות שלנו- בין אם זה מצב שאנחנו לא יכולים לשלוט בו, תכונה אישיותית שקשה לשנות אותה או רגש המציף, קבלתם כחלק מאיתנו יכול לאפשר להתקדם. ACT מזמין אותך לקבל את המציאות ולעבוד עם מה שיש לך.
- בחירת כיוון בעל ערך עבורך
- פעלי
4. טיפול קוגניטיבי מבוסס-מיינדפולנס (MBCT)
זוהי צורה שונה של טיפול קוגניטיבי המשלב תרגילי מיינדפולנס כמו מדיטציה ותרגילי נשימה. בעזרת כלים אלה, מטפלים בשיטה מלמדים את המטופל כיצד להתרחק מדפוסי מחשבה שליליים המעוררים חוסר נוחות משמעותי.
5. EMDR –Eye Movement Desensitization and Reprocessing Therapy
גישה זו מיועדת להפחית רגשות שליליים הקשורים בזיכרונות מאירועים טראומטיים. EMDR מתמקד פחות באירוע הטראומטי עצמו ויותר ברגשות והתסמינים המטרידים הנובעים מהאירוע. הטיפול כולל טכניקת תנועה ידנית המשמשת את המטפל בכדי להנחות את תנועות העיניים של הלקוח מצד לצד, בדומה לצפייה בנדנדה של המטוטלת.
אוקיי אז איך מוצאים מטפל?
1. פנה לקרובים אליך- אפשר לפנות לאנשים הקרובים אלינו הנמצאים במהלך טיפול לבקשת המלצה מהמטפל שלהם או אם את/ה מכיר/ה מישהו מהתחום ניתן לפנות גם אליו לקבלת המלצה. ישנן דרכים נוספות כמו חיפוש אונליין, חשוב לפנות לאתרים מוכרים המוודאים את ההכשרה של המטפלים המוצגים שם (למשל 'על הספה', 'פסיכולוגיה עברית' ופנייה לקבוצת פייסבוק 'שאל פסיכולוג.ית'). נסו להמנע ממטפלים שמפרסמים עצמם באגרסיביות ושימו דגש על אלו שמספרים לך על עבודתם כמו גם על הגישה שלהם עם המטופלים.
2. תמונה מספרת סיפור- הסתכלו על התמונה שהמטפל/ת מפרסמ/ת באתר שלהם, סמכו על האינטואיציה שלכם ולמה אתם מתחברים. כמובן אין באמירה הזו להגיד כי מטפל/ת צריך להראות בצורה מסוימת, פשוט רצוי להתבונן בתמונה מבלי לחוש דאגה או חשש.
3. מגדר- אני חושבת שישנו ערך לטיפול עם מי את/ה מעדיפ/ה לעבוד ובמיוחד עם מי את/ה ממש לא רוצה לעבוד.
4. אוריינטציה תיאורטית וטיפולית- זה עניין קצת מסובך. כמו שראינו יש הרבה גישות ותיאוריות וקשה למצוא מה יהיה נכון עבורך.
חשוב בעיקר לדבר עם המטפל/ת הפוטנציאלים ולשמוע את גישתם לטיפול בכלל, ישנם היום מגוון מטפלים המשלבים מספר גישות בהתאם לצרכי המטופל.
5. צלצלו. נשמע פשוט נכון? ובכן פעמים רבות יהיה קשה לעשות את השיחה הראשונה הזו, אך כשמתקבלת ההחלטה לצלצל חשוב ורצוי בעיני לשאול מספר שאלות:
- רישיון – שאלו את המטפל/ת אם הוא/היא בעל רישיון. ניתן גם לבדוק עצמאית (אתר משרד הבריאות רישום פסיכולוגים- https://practitioners.health.gov.il//Practitioners/27).
- מהי ההכשרה של המטפל- מטפלים שימנעו מלענות על שאלה כזו, כנראה יש להימנע מלגשת לטיפול אצלם.
- היכן למד המטפל, זה לא משנה אם זו אוניברסיטה או מכללה, חשוב לראות שההכשרה מוכרת ולא למשל אונליין.
- בניגוד לרופאים לא לכל המטפלים יש תחום התמחות ספציפי. עם זאת אפשר לשאול אם קיימת התמחות כזו ומהי. זהו דגש חשוב במיוחד כשמדובר בקשיים ספציפיים כמו – הפרעות אכילה, טיפול מיני, טיפול זוגי ועוד.
- שאלו על מחיר ומדיניות ביטולים.
הרגישו בנוח לשאול כל שעולה על רוחכן.
התחלתם טיפול? זו אכן מתנה מדהימה עבור עצמכם, איגדתי עבורכם כמה טיפים לטיפול עצמו:
1. נצלו את השעה- השעה הטיפולית כמו שאנחנו קוראים לה היא בעצם 50 דקות, אך אני ממליצה לכם לקחת את השעה המלאה, הגיעו 10 דקות לפני הזמן קחו אוויר, אם זה טיפול מרחוק, התיישבו 10 דקות לפני הפגישה, אספי את המחשבות שלך.
2. התעלמו מהשעון- אפשרו למטפל להיות אחראי על הזמנים, התמקדו בעצמכן.
3. הפכו זאת לחלק מחייכם- בין פגישות, שימו לב לאזורים בחייכם ששווים חקירה.
4. שאלו הכל- אין צורך לצנזר את שעל לבכם, מותר לשאול שאלות, זהו תפקידו של המטפל לבסס את הגבולות.
5. מטופלים רבים מבקשים עצה, הכוונה ובטיפול המטרה היא שהמטופל יבין בעצמו את הדברים ולא שהמטפל יחליט עבורו. עניין זה מהווה יתרון בטווח הרחוק אך יכול להיות מאכזב בטווח הקצר.
6. שאלו למה- תנו לילד הסקרן הקטן בתוככם לצאת ושאלו עצמכן מדוע אני מרגיש/ה כך, למה אני חש/ה חרדה, עצב, אכזבה...
7. אם המטפל אומר משהו שלא הבנתה- פשוט שאלו מה זה אומר.
8. אמרו מחשבות שנראות מוזרות מאוד- טיפול הוא מקום מיוחד בכך שמותר להיות אתם, על מגוון המחשבות והרגשות (כן כן גם המוזרים והלא נעימים ביותר).
9. לסיום, היו נוכחים ותהנו- טיפול הוא כמו להירשם לקורס בו מושא הלמידה הוא אתם. מוטיבציה לטיפול והגעה לטיפול הן שתי המשימות היחידות שעליכם לבצע.
"How can I provide a relationship which this person may use for his own personal growth?” (Carl R. Rogers)
(עדי בליי, פסיכולוגית)
https://www.adiblay.com/
Comentarios