לא, אתה לא צריך לדבר על אמא שלך (אלא אם כן זה מה שתרצה)
מה באמת קורה במהלך פגישה עם פסיכולוג?
האם אי פעם חשת מוצפ/ת? העבודה, הילדים, הבית.. הכל לרגעים יכול להרגיש יותר מדי?
אם כן, את/ה לא לבד.
המכון הלאומי לבריאות נפשית מדווח כי למעלה מרבע מהמבוגרים חווים דיכאון, חרדה או קושי נפשי אחר בכל שנה נתונה. רבים נאבקים בהתמודדות עם בעיות בזוגיות, אובדן עבודה, מות אדם אהוב, מתח, שימוש בסמים ועוד מגוון רב של אתגרים של החיים.
ברוב הימים אנו מצליחים להתמודד עם האתגרים לבד. אך ייתכן ולא פעם עלתה בך תחושה כי האמצעים העומדים לרשותך פשוט לא מספיקים יותר, התמיכה מסביבתך אינה נותנת את המענה וההקלה לה את/ה מצפה.
ברגע כזה חלק מאיתנו מתחילים לשקול, אולי לראשונה בחיינו, את הפנייה לאיש מקצוע.
לא פעם שואלים אותי "אז... מה פסיכולוג עושה?"
חשבו על זה, כשאנחנו לוקחים את המכונית למוסך, ידוע מה הולך לקרות- המכונית תתוקן.
אם נשבור רגל ונלך לרופא, גם אז נדע מה עומד לקרות- גבס, ואז הרגיל תחלים.
אבל כשחושבים על לקבוע פגישה עם פסיכולוג, האם אנחנו מבינים או יודעים יודע מה הולך לקרות? פשוט מדברים? דנים בילדות? ומה בכלל העניין לפגוש מטפל? למה לא פשוט לדבר עם חבר?
איגדתי עבורכם שאלות נפוצות על טיפול והתשובות אליהן:
1. " מה זה טיפול והאם זה בשבילי? "
נתחיל מהבסיס מהי פסיכותרפיה?- פסיכותרפיה הוא תהליך טיפול שיתופי המתבסס על הקשר בין האינדבידואל לפסיכולוג/ית. הוא נשען על דיאלוג, מספק סביבה תומכת המאפשרת לך לדבר באופן פתוח עם אדם אובייקטיבי, ניטרלי ולא שיפוטי.
פרויד (1913) החל לדבר על הקשר ייחודי המתפתח בין מטפל למטופל בתוך חדר הטיפול. קשר זה מרפא לא בזכות עצמו אלא הוא מהווה מרכיב משמעותי המאפשר למטופל להאמין בטיפול.
ככלל אנו יצורים חברתיים, אנו שורדים ומשגשגים בקונטקסט של קשר טוב עם אחרים. לפיכך מה שמאפשר את השינוי בטיפול הם יחסי האמון עם בעל ברית אמפתי (המטפל).
2. "במה הקשר עם פסיכולוג שונה מחבריי"?
המשפחה והחברים שלך מהווים חלק גדול מרשת התמיכה שלך, התובנות והעידוד שלהם יכולים להועיל מאוד. עם זאת, אנשים שכבר מכירים אותך אולי לא תמיד יהיו אובייקטיביים לחלוטין כשמקשיבים לך. לדוגמה, ייתכן שתרצה/י לשנות את הקריירה שלך, תרצה/י לחלוק זאת עם בן/בת הזוג שירצו בתורם לתמוך בך במאה אחוז. הם ישתדלו כמיטב יכולתם לעשות זאת, אך ייתכן כי גם הם מתמודדים עם רגשות משלהם- כמו חרדה מכיצד שינוי בקריירה ישנה את חייך, שלא לדבר על הכנסותיך. רגשות אלו עלולים להקשות עליהם להקשיב ולתמוך בך באופן אובייקטיבי.
זו הסיבה שעבודה עם מטפל יכולה להיות כל כך בעלת ערך. זו הזדמנות ייחודית לחלוק את כל מה שאתה מרגיש, וכל מה שאתה רוצה ליצור, מבלי שאיש יפריע לך.
מפגש טיפולי הוא מרחב בו אינך צריך לדאוג לפגוע ברגשותיו של מישהו אחר - אתה יכול להיות כנה לחלוטין.
3. "טיפול זה לא בשבילי, עלי להיות 'חולה' כדי לפנות למטפל"
לא נכון. המחשבה שצריך להיות "מופרע ברצינות" כדי לראות מטפל זה מיתוס.
בעוד שמטפלים מסוימים מתמחים בהפרעות רגשיות קשות, רבים מתמקדים פשוט בלעזור למטופלים לעבוד מול אתגרים יומיומיים הרבה יותר טיפוסיים כמו שינוי בקריירה, שיפור מיומנויות הורות, חיזוק מיומנויות ניהול מתח או בעיות בזוגיות. כמו שרופאים מסוימים מתמחים בריפוי מחלות מסכנות חיים, בעוד שאחרים מטפלים במחלות "יומיומיות" כמו דלקת, שיעול והצטננות, כך גם פסיכולוגים יכולים לשרת מגוון רחב של מטופלים עם מגוון של צרכים ומטרות.
4. "מה עושים בפועל במהלך הפגישה"?
כל מטפל הוא שונה, כל מטופל הוא ייחודי, וכל מערכת יחסים בין השניים נבדלת גם כן - מה שאומר שאין תיאור אוניברסאלי של הפגישה הטיפולית. ישנם מטפלים העוסקים במתן פרשנות לחלומות. אחרים מכניסים לעבודותיהם מוסיקה או טיפול באומנות. אחרים משלבים תרגילי היפנוזה, אימון לחיים, מדיטציה, תרגילים כמו משחק תפקידים ועוד מגוון רב של גישות ושיטות. בסופו של דבר, ללא קשר לגישה, מטפל יקשיב ויסייע לנסות למצוא יחד איתך פתרונות לאתגרים שבדרך.
במקרים רבים במפגשים אתה מתאר את המצב הנוכחי שלך ואת הרגשות שלך ואז המטפל/ת משתמש במומחיות שלו/ה כדי לסייע לך לנסות ולפתור את הבעיה כדי שתוכל להתקרב יותר לקיים את החיים שאתה רוצה שיהיו לך. את/ה מוזמן/ת לדבר בגלוי. אין ביקורת, הפרעה או שיפוט. כמו כן השיחה נשמרת בסודיות המחמירה ביותר. כל מה שרוצים להגיד או שיש צורך להגיד זה בסדר.
5. "האם אצטרך לדבר על ילדותי"?
לא בהכרח. אנשים רבים חושבים שביקור אצל מטפל פירושו להוציא שלדים מהעבר או לדבר על כמה אמא שלך הייתה נוראית וכו'. גם זה מיתוס. מה שאת/ה מדברים עליו במהלך פגישה טיפולית יהיה תלוי במידה רבה במצבך וביעדיך הייחודיים, מוקד הטיפול שלך עשוי להיות באותה מידה המציאות הנוכחית שלך או העתיד שאת/ה רוצים ליצור.
עם זאת, כאשר לאנשים יש רגשות שליליים חזקים - על ילדותם או על נושא אחר - בדרך כלל כדאי לבצע כמה העמקות כדי להבין מדוע זה. כל מה שגורם להם לחוש רגשות עזים כל כך על העבר משפיע יותר או יותר על החיים שלהם בהווה בדרך כלשהי.
6. "כמה זמן אצטרך ללכת לטיפול"?
גם כאן אין חוק אחד לכולם וזה עניין המשתנה מאדם לאדם ומאוד תלוי במגוון של גורמים. יש מטופלים שיתחילו טיפול שיימשך כמה שבועות או חודשים, תוך התמקדות בנושא אחד, ואחר כך אולי ירצו להמשיך תוך התמקדות באתגר אחר.
טיפול אמור להיות מה שהמטופל צריך- שיחת התייעצות חד פעמית, מקור זמני לתמיכה במהלך שינוי בחיים, או חוויה מתמשכת לייעול המערכות (בריאות פיזית, רגשית, מנטלית ואף רוחנית).
7. האם מפגש עם מטפל באמצעות וידאו צ'אט יעיל בדיוק כמו מפגש באופן אישי?
בשנים האחרונות טרנד הרילוקיישן התחזק וישראלים רבים מוצאים עצמם במגוון של מקומות בעולם, לרוב ללא גישה למטפל דובר עברית. לרבים מאיתנו יהיה קשה לבטא את שאנו מרגישים בשפה אחרת משפת האם שלנו. הטיפול מרחוק מאפשר לטפל בעצמך, לקבל תמיכה ועדיין להרגיש בנוח שפתית ותרבותית. כמובן שעניין זה תלוי באישיותך ובהעדפותיך.
חשוב לזכור כי טיפול הוא עבור כולם, הוא מקום מיוחד, רק שלך. הוא דינמי בהתאם אליך, והתהליך שקורה בתוכו הוא פשוט הבנה עצמית וזו אחת המתנות הגדולות של התהליך. הסקרנות האמיתית שיש למטפל במטופליו היא זו שיוצרת מרחב בטוח לאדם לחקור את סיפורו האישי ולהתחיל להבין אותו. והרי אם נחשוב רגע על המקור של מרבית מהבעיות שלנו, יתכן ונאתר אותו בעברנו ובפרט במערכות היחסים שלנו (מוקדמות או נוכחיות). אם כן, זה רק הגיוני שהריפוי שלנו יקרה מתוך מערכת יחסים. מטפל קשוב יכול להציע לאדם לא רק דרכים חדשות להתבוננות על עצמו, אלא גם על מערכות יחסים באופן כללי.
“Out of your vulnerabilities will come your strength.” ( Sigmund Freud)
בשבוע הבא נמשיך ונראה איך אני נדע מתי כדאי לפנות לטיפול, איך לבחור גישה טיפולית ומטפל נכון עבורי
(עדי בליי, פסיכולוגית)
Comments