top of page
תמונת הסופר/תadi blay

בחירות ואני

ומה איתי?



"אז את.ה עובר.ת דירה/ קונה/ מחליף... בשבילו.ה?"

"אז היא בהיריון ואת/ה רוצה?"

"ומה תעשה.י אם..?"


אם השאלות הללו מוכרות או דומות, ייתכן ועשית החלטה משמעותית כלשהי בעקבות בן/בת זוג.


בשאלות מהסוג הזה ישנן כמובן המון הנחות מאוד בעייתיות, הרי אנו אנשים עצמאים שמחליטים עבור עצמנו. ועם זאת לעיתים כשאנחנו עושים מהלך משמעותי בעקבות החלטה/ רצון/ "הגשמה" של בן/בת זוג, יכול להתעורר בנו ספק לגבי אוטונומיית ההחלטה, כמה היא שלי וכמה נעשתה אולי עבורי. הקונפליקט מתגבר ומתעצם וזאת לצד מחשבות על ההקרבה שנעשתה. כל אלה יכולים בתורם להשפיע על אורך חיינו ואף לגרום למשברים.


השאלות, מעצבנות ככל שיהיו, מעלות נקודה מאוד חשובה ומהוות הזדמנות גם לשאול את עצמך כמה שאלות מאוד חשובות, בעיקר עבורך.


כשאני למשל עברתי מחוץ לישראל זה היה בעקבות בן זוגי ולימודיו, אני זוכרת איך מסביבי כולם שאלו לאן הזוגיות הולכת ומה הוא מבטיח לי ואחר שסיימתי להתעצבן (פמיניסטית) על השאלות, התחלתי לשאול את עצמי כמה שאלות חשובות כמו למשל- מה המטרות שלי, מה אני רוצה ויכולה להשיג מהבחירה המשותפת שלנו.

ואז עצרתי והחלפתי דיסקט, התחלתי לחשוב איך הבחירה החדשה- להיות עם בן זוגי, משתלבת ואפילו תומכת בחלומות והמטרות שלי. הבנתי בדרך כי זה לא אומר שאני מוותרת על עצמי, גם אם אני מעצבת מחדש את החלומות, הם עדיין שלי.


אני חושבת שחשוב לקחת בעלות על ההחלטה על הבחירה. להבין את הכוח שטמון בה למרות שנעשתה "בעקבות".


אז איך לוקחים בחזרה את הבחירה?


1.ראשית זהו את ההחלטה- היה רגע בו היה צריך לקבל החלטה, מה היה ברגע הזה, איזה צורך עלה? מה אפיין את אותו? (אימפולסיביות, הוא לקח זמן, עצב, קושי..) מה אופי הבחירה שעשית?


2. מידע רלוונטי- מה עזר/ יעזור לך להחליט? איזה מידע נחוץ לך, מה מקור המידע הטוב ביותר עבורך? מקור המידע יכול להיות פנימי – תהליך הערכה עצמית, או חיצוני לך- משפחה, חברים, קבוצות פייסבוק וכו'.


3. מה החלופות- האם היו או יש דרכי פעולה נוספות? מהן האלטרנטיבות, רשמו אותן.


4. הראיות- חשוב להתבונן במידע שבידך והרגשות שלך כלפי התהליך, מה העדפות שלך. כשעוברים את התהליך הפנימי הקשה הזה, מוצאים מה בעל פוטנציאל גבוה יותר להגיע למטרה שלכם.


5. בדקו את ההחלטה ואת השלכותיה- כתוב/כתבי רשימה המפרטת מה הדברים שמתאפשרים מתוך ההחלטה, מה קורה היום שלא היה קורה אם לא הייתה מתקבלת. חשוב למצוא את הייחוד ברגעים האלו שאפשרו לך לקבל את ההחלטה.


כעת 'קח.י צעד אחורה' התבוננו בתהליך, כמה כוח ועוצמה יש בבחירה שעשית.


חשוב להבין שהמון אנשים בעולם מפחדים לבחור כי אולי הם יטעו או שישנו חשש "מה יגידו עליי". גם בחירה הנעשית "עבור מישהו אחר" היא בחירה, ומתוך היותה כזו היא עוצמתית ומאפשרת.

ואת.ה, כן את.ה! עשית אותה.


"כשאתה צריך לעשות בחירה ולא עושה אותה, זו בפני עצמה בחירה" (ויליאם ג'יימס)


----שתפו בתגובות למטה החלטה כזו שלקחתם בחייכם ומה הדבר הטוב שיצא ממנה----


(עדי בליי, פסיכולוגית)

https://www.adiblay.com/



52 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page